Čaje, jejich základní rozdělení a charakteristika

Čaje jsou oblíbeným nápojem mezi mnoha lidmi. Jsou lidé, kteří si bez šálku svého čaje nedokáží představit den. A jsou národy, ve kterých je pití čaje součástí kultury a zvyklostí. I tak se ovšem najdou lité, kteří čaj pijí pouze výjimečně. V případě, že jsou ale nemocní, chýlí se alespoň k pití bylinkových čajů, které našemu zdraví velice prospívají.
citronová konvice čaje

Co je to vlastně čaj

Čaj je stálezeleným keřem, který roste v monzunovém klimatu. Najdeme jej například v Indii, Číně, Pákistánu, Japonsku, Indonésii, Nepálu, Austrálii, Keni, Argentině nebo třeba na Srí Lance. Tento keř se dorůstá obvykle 15m, je možné ojediněle vidět i 30m keře čajovníku. Cenní se menší, mladé lístky, ale záleží na druhu čaje. V pravém čaji je vždy kofein (netýká se ovocných čajů a bylinkových nálevů).
kontrola čaje

Jaké známe druhy čaje

·         Čaj černý – nejvíce známý druh čaje se svou specifickou chutí, který se vyrábí ze středně velkých lístků čajovníku. Je nejvíce oxidován, a proto v něm je i nejvíce kofeinu. Oblíben je především v Evropě a celkově na západě, kdežto v zemích směrem na východ, jsou více ceněny čaje zelené. V Číně se místo označení „černý čaj“, setkáme spíše s označením „červený čaj“, údajně podle barvy nálevu.
 
·         Čaj zelený – zelené čaje jsou ceněny nejvíce v Číně a je považován za pravý čaj. Neobsahuje tolik kofeinu jako čaje černé a dokonce ani neprochází procesem oxidace. Často jsou po sběru opraženy na pánvi nebo lehce pečeny případně napařeny. Zůstávají tak svěže zelené. Má navíc prokázané blahodárné účinky pro náš organismus.
 čajové sáčky
 
·         Čaj polozelený – polozelený čaj je zhruba tak uprostřed mezi čajem černým a čajem zeleným. Jsou tedy částečně oxidovány a potom pečeny.
 
·         Čaj bílý– čajové lístky jsou v tomto případě pouze jemně oxidovány. Obsahují převážně malé, ještě nerozvinuté lístky.

Čaje, jejich základní rozdělení a charakteristika
Ohodnoťte příspěvek