Čaje, jejich základní rozdělení a charakteristika

Čaje, jejich základní rozdělení a charakteristika

Čaje jsou oblíbeným nápojem mezi mnoha lidmi. Jsou lidé, kteří si bez šálku svého čaje nedokáží představit den. A jsou národy, ve kterých je pití čaje součástí kultury a zvyklostí. I tak se ovšem najdou lité, kteří čaj pijí pouze výjimečně. V případě, že jsou ale nemocní, chýlí se alespoň k pití bylinkových čajů, které našemu zdraví velice prospívají.

Co je to vlastně čaj

Čaj je stálezeleným keřem, který roste v monzunovém klimatu. Najdeme jej například v Indii, Číně, Pákistánu, Japonsku, Indonésii, Nepálu, Austrálii, Keni, Argentině nebo třeba na Srí Lance. Tento keř se dorůstá obvykle 15m, je možné ojediněle vidět i 30m keře čajovníku. Cenní se menší, mladé lístky, ale záleží na druhu čaje. V pravém čaji je vždy kofein (netýká se ovocných čajů a bylinkových nálevů).

Jaké známe druhy čaje

·         Čaj černý – nejvíce známý druh čaje se svou specifickou chutí, který se vyrábí ze středně velkých lístků čajovníku. Je nejvíce oxidován, a proto v něm je i nejvíce kofeinu. Oblíben je především v Evropě a celkově na západě, kdežto v zemích směrem na východ, jsou více ceněny čaje zelené. V Číně se místo označení „černý čaj“, setkáme spíše s označením „červený čaj“, údajně podle barvy nálevu.
 
·         Čaj zelený – zelené čaje jsou ceněny nejvíce v Číně a je považován za pravý čaj. Neobsahuje tolik kofeinu jako čaje černé a dokonce ani neprochází procesem oxidace. Často jsou po sběru opraženy na pánvi nebo lehce pečeny případně napařeny. Zůstávají tak svěže zelené. Má navíc prokázané blahodárné účinky pro náš organismus.
 
 
·         Čaj polozelený – polozelený čaj je zhruba tak uprostřed mezi čajem černým a čajem zeleným. Jsou tedy částečně oxidovány a potom pečeny.
 
·         Čaj bílý– čajové lístky jsou v tomto případě pouze jemně oxidovány. Obsahují převážně malé, ještě nerozvinuté lístky.

Summary